+31 (0)623287256

Musea

planatarium

Koninklijke Eise Eisinga Planetarium

Aan het plafond van de woonkamer van een prachtig grachtenhuis in Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga. Onlangs is het Planetarium uitgebreid en is er onder andere een filmzaal bijgekomen waar een documentaire van het leven van Eise Eisinga wordt tentoongesteld.


martenna

Museum Martena

De verhalen van de stad Franeker, dat is waar het in Museum Martena om draait. De geschiedenis van de universiteit van Franeker komt aan bod, net als het verhaal van de eerste zeventiende-eeuwse vrouwelijke studente Anna Maria van Schurman. Het Museum is gevestigd in een prachtig stadskasteel uit 1500 in het centrum van Franeker. Ze hebben zes wisselende tentoonstellingen per jaar over Friese beeldende kunst. Voor kinderen zijn er veel verschillende vrolijke speurtochten door het museum.


Fries Museum

Alles wat er over Friesland te ontdekken valt, dat vindt u in het Fries Museum. Sinds 2013 is dit museum in een gloednieuw pand, midden in het stadscentrum van Leeuwarden gevestigd. Dans met Mata Hari, strijd met Grutte Pier of bezoek één van de vele tentoonstellingen.


 

Hennemahuis

Het Hannemahuis is het geheugen van Harlingen. Het verzamelt, bewaart en presenteert voorwerpen en documenten met betrekking tot de kunst, cultuur en historie van Harlingen. Ook zijn hier regelmatig tentoonstellingen rond historische thema’s en eigentijdse beeldende kunst.


 

Kunst aan de kust in Harlingen

In de havenstad Harlingen loopt een mooie kunstroute langs negen galeries en ateliers. Deze ateliers liggen op loopafstand van elkaar in de sfeervolle binnenstad. Maak een wandeling door Harlingen, voel de frisse zeewind door uw haren en breng een bezoek aan deze interessante galeries en ateliers. De route laat u meteen kennismaken met de historische havenstad. Bovendien zijn de galeries en ateliers zeer verschillend.


 

Kaatsmuseum

Als er iets is waar Friezen trots op zijn dan is het wel hun ‘eigen’ sport; kaatsen. Kaatsen is één van de oudste nog beoefende balsporten ter wereld. Want hoewel kaatsen in Nederland bekend staat als een typisch Friese sport, wordt de sport nog steeds (in diverse varianten) beoefend in meer dan 50 landen. In het Kaatsmuseum vindt u alles over deze populaire Friese sport. Het Kaatsmuseum is in 2016 verhuisd naar een nieuwe locatie aan de Voorstraat, vlakbij het Sjûkelân waar de jaarlijkse PC kaatspartij plaatsvindt.